Aktuelnosti

Rezultati majske ankete o inflacionim očekivanjima

bee6dcc1-a9ba-4b17-b881-0d185c024ef7.jpg
Rezultati majske ankete potvrđuju da tržišni subjekti očekuju da će stabilnost cena biti očuvana kako u narednih godinu dana, tako i u srednjem roku.

 

Finansijski sektor očekuje da će međugodišnja inflacija u maju 2017. godine biti na nivou od 2,5%. Inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred se više od dve i po godine kreću u granicama cilja Narodne banke Srbije (4,0±1,5%). Istovremeno, privrednici očekuju da će međugodišnja inflacija u maju 2017. biti na nivou od 2,0%.

Srednjoročna inflaciona očekivanja (za dve godine unapred, odnosno za maj 2018) finansijskog sektora i privrede su, takođe, niska i stabilna i iznose 3,0% kod finansijskog sektora i 2,0% kod privrede.

Niska, stabilna i usidrena inflaciona očekivanja doprinose povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku.

Radi transparentne komunikacije s javnošću, Narodna banka Srbije od juna 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva. Izveštaj o rezultatima ankete o inflacionim očekivanjima i prateći materijali (metodologija istraživanja i anketni upitnik) dostupni su na veb-stranici Narodne banke Srbije u odeljku Publikacije, a odgovarajuće vremenske serije u odeljku Statistika.

Kabinet guvernera


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...