Aktuelnosti

Zakonitost i jednakost građana temelj pravne države

60995603-sud-cekic-bat.jpg

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je danas da je osnovna uloga vrhovnih sudova ujednačavanje primene prava u radu sudova, dodavši da je Srbija posvećena ispunjavanju uslova za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 i da u tome dobro napreduje.
Selaković je, na otvaranju Šeste konferencije predsednika vrhovnih sudova istočne i centralne Evrope, istakao da se jedino ujednačavanjem sudske preakse dolazi do pravde i vladavine prava

On je naglasio da je Srbija zaključno sa drugim kvartalom ove godine ispunila približno 78 odsto svih mera iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23, uz napomenu da su do sada ostvareni dobri rezultati.

On je naglasio da je naša zemlja maksimalno posvećena ispunjavanju uslova za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Predsednik Vrhovnog kasacinog suda Dragomir Milojević istakao je da sudije treba da budu najsigurnija brana od ekspanzije i svemoći izvršne vlasti, istinski čuvari i zaštitnici društvenih vrednosti.

Sudovi i sudije mogu i treba da budu nosioci stalnog i nepromenljivog elementa državne vlasti koji garantuje nužni kontinuitet, neophodan za pravilan i nesmetan razvoj svake države, rekao je Milojević.

On je podsetio na to da su zakonitost i jednakost građana pred sudom principi koji se moraju poštovati i da je pravična i nepristrasna primena zakona temelj neometanog funkcionisanja pravne države.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard rekao je da konferencija u Beograda promoviše ljudska prava i da je to prilika da se prodiskutuje o najurgentnijim problemima.

Vrhovni sudovi, kako je naveo, imaju značajnu ulogu, posebno u vreme tranzicije, i samo sudski sistem koji poštuje zakone može da pridobije poverenje javnosti.

On je dodao da je važna i dosledna primena zakona, kao i kontinuirana obuka sudija, ali i smanjenje starih predmeta.

Konferencija predsednika vrhovnih sudova traje od 20. do 22. juna.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...