Aktuelnosti

Memorandum o finansiranju razvojnih i istraživačkih projekata

information_technology.jpg
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić potpisao je danas sa ambasadorom NR Kine Li Mančangom Memorandum o razumevanju između tog ministarstva i Ministarstva za nauku i tehnologiju Kine o zajedničkom finansiranju razvojnih i istraživačkih projekata.
Memorandumom je predviđeno finansiranje zajedničkih istraživanja i razvoja univerziteta, istraživačkih ustanova i drugih inovativnih organizacija u obe zemlje, kao i da se promoviše komercijalizacija i industrijalizacija dostignuća iz oblasti istraživanja i razvoja.
 
Saradnja i podrška će se, između ostalog, fokusirati na biomedicinu, otkrivanje leka, poljoprivredu i hranu, robotiku, obnovljive izvore energije, nauku o materijalima, mašinstvo, nauku i tehnologiju zaštitu životne sredine, informacione i komunikacione tehnologije i drugo.
 
Predviđeno je i zajedničko osnivanje istraživačkih centara, laboratorija, zajednički poduhvati, obuke, zajedničko korišćenje objekata u naučnim institucijama i centrima za istraživanje i razvoj u obe zemlje.
Intelektualna svojina koja se odnosi na dostignuća saradnje, a koja je uključena u Memorandum će biti zaštićena u skladu sa domaćim i međunarodnim propisima koji su na snazi u obe zemlje.

Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...