Aktuelnosti

Jasne odredbe Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru

10045015864b878665c717a678031595_orig.jpg

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije demantovalo je navode Samostalnog sindikata kulture Srbije u kojima se tvrdi da novi predlog Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, sadrži niz nepravilnosti.

U saopštenju se navodi da je Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru propisano uvođenje jedinstvene osnovice za obračun i isplatu plate i usklađivanje koeficijenata shodno jedinstvenoj osnovici, kao prva faza usklađivanja sa novim sistemom.

To je učinjeno u cilju postizanja transparentnosti sistema i uporedivosti plata u javnom sektoru,

Resorno ministarstvo je pripremilo izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, vodeći računa o tome da, nakon izmene visine koeficijenata, iznos osnovne plate odgovora iznosu osnovne plate na koju je zaposleni imao pravo pre izmene, kao što je i predviđeno Zakonom.

Prema tome, zadržava se postojeći nivo plata i radi se samo o matematičkom preračunavanju koeficijenata na novu osnovicu koja je jedinstvena za sve.

Druga faza usklađivanja sa Zakonom o sistemu plata je donošenje posebnih zakona kojima će se utvrditi metodologija i način razvrstavanja radnih mesta iz Kataloga kao i njihovo vrednovanje i određivanje novih koeficijenata, zajedno sa načinom prilagođavanja, odnosno dostizanja plate iz novog sistema u odnosu na postojeću platu.

U prethodnom periodu Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je u saradnji sa nadležnim ministarstvima i predstavnicima zainteresovane i stručne javnosti intenzivno radilo na izradi Kataloga radnih mesta.

Na osnovu Kataloga koji sadrži opšte opise poslova i uslove za njihovo obavljanje i kriterijuma za vrednovanje poslova - složenost poslova, kompetentnost, odgovornost, autonomija u radu, poslovna komunikacija i uslovi rada, posebnim zakonima će biti izvršeno vrednovanje radnih mesta i određivanje visine osnovne plate.

Resorno ministarstvo se zahvaljuje predstavnicima Samostalnog sindikata kulture Srbije na dosadašnjoj saradnji na reformi sistema plata, uz nadu da će se nastaviti uspešna saradnja, navodi se u saopštenju.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...