Aktuelnosti

 Istraživanje o uticaju standarda na poslovanje u Srbiji

deklaracija-sastav-namirnica.jpg

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Institut za standardizaciju Srbije, u saradnji sa Sektorom za kvalitet i bezbednost proizvoda ovog ministarstva i Privredne komore Srbije, sproveo tokom aprila i maja obimno onlajn istraživanje o primeni standarda u organizacijama u Srbiji.
 
Dobijeni rezultati pokazuju da blizu 90 osto anketiranih organizacija koristi standarde u svom poslovanju. Najveći broj ispitanika (40,61 odsto) prepoznao je unapređen kvalitet proizvoda ili usluga kao glavni razlog primene standarda u svojoj organizaciji, a u najčešćoj upotrebi su standardi za proizvode (52,9 odsto) i ispitivanja (50,6 odsto).

Standarde najviše koriste velika (94,55 odsto) i srednja preduzeća (92,06 odsto), a najmanje organizacije iz sektora mikro preduzeća (14,29 odsto).

U anonimnom istraživanju, sprovedenom u okviru Češkog programa za razvoj saradnje „Podrška unapređenju i razvoju sektora infrastrukture kvaliteta Srbije”, učestvovalo je 197 organizacija, uglavnom iz sektora mikro, malih i srednjih preduzeća. 

Istraživanje je realizovano sa ciljem da pokaže koliko su privredni subjekti u Srbiji svesni strateškog uticaja primene standarda na poslovanje, koja su njihova iskustva u primeni standarda, kao i razlozi zbog kojih (ne) učestvuju u procesu donošenja standarda, odnosno u radu komisija za standarde.

Publikacija sa kompletnim rezultatima istraživanja dostupna je na veb-stranici Instituta za standardizaciju Srbije i može se preuzeti na linku

https://iss.rs/sr_Cyrl/download/page-section/document/12384 


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...