Aktuelnosti

Koncept javno-privatnog partnerstva još u povoju

constructii_07_642f9f1d9e_373c28dd85_18845100.jpg

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović izjavio je danas da vrednost 134 odobrena projekta u oblasti javno-privatnog partnerstva (JPP) u Srbiji iznosi više od 2,5 milijardi evra.

Stevanović je u izjavi za agenciju Tanjug ukazao na to da je, međutim, ovaj način zajedničkog investiranja privatnog i državnog sektora i dalje na niskom nivou.

Prema njegovim rečima, koncept javno-privatnog partnerstva u Srbiji je još u povoju, iako je zakon koji reguliše ovu materiju usvojen pre deset godina.

On je precizirao da je najveći deo odobrenih projekata u oblasti obezbeđivanja gradskog i prigradskog saobraćaja, tretiranja otpada, obezbeđivanja toplotne energije iz biomase i izgradnje lokalne i putne infrastrukture.

Državni sekretar je naveo podatak da se od 134 odobrena projekta, trenutno na terenu sprovodi njih 50.

Prema njegovim rečima, najznačajniji primeri javno-privatnog partnerstva u Srbiji su koncesija za Aerodrom "Nikola Tesla" i projekat izgradnje deponije u Vinči.

Stevanović je napomenuo da je jedno od glavnih pitanja, kada je reč o javno-privatnom partnerstvu, kako na viši nivo podići kvalitet usluga koje je država dužna da pruža u oblastima od opšteg interesa.

Odgovor leži, kako je objasnio, i u svakoj pojedinačnoj lokalnoj samoupravi, ali i na državnom i pokrajinskom nivou, i to kroz jačanje saradnje s privatnim kompanijama.

On je naveo da se rizik investiranja u javno-privatnom partnerstvu prebacuje na privatni kapital, zbog čega Ministarstvo privrede ohrabruje lokalne samouprave da intenziviraju rad na ovakvim projektima.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...