Aktuelnosti

APR: Profitabilno poslovali skoro svi sektori - ne i poljoprivreda

budzeti.jpg

Privredna društva u Srbiji su prošle godine poslovala profitabilno i ostvarila ukupan pozitivan neto rezultat od oko 500 milijardi dinara, jer je dobitak bio oko 746 milijardi, a gubitak 246 milijardi, objavila je Agencija za privredne registre (APR).

Registrator Registra finansijskih izveštaja u APR-u Ružica Stamenković je, na predstavljanju rezultata poslovanja pravnih lica i preduzetnika u 2018. godini, rekla da je pozitivno poslovalo 60.566 privrednih društava, a negativno 27.272.

"Krajem 2018. godine u Srbiji poslovalo 146.675 privrednih društava, a finansijske izveštaje dostavilo je 105.596 društava", rekla je Stamenković.

Dodala je da su se pozitivni trendovi u domaćoj ekonomiji odrazili na zaposlenost, koja je povećana za 50.120 ljudi u odnosu na 2017. godinu, pa je ukupan broj zaposlenih iznosio 1.131.227 radnika.

Ona je rekla da su profitabilno poslovali skoro svi sektori, osim poljoprivrede, šumarstva i ribarstva koji su imali gubitak od oko milijardu dinara, a najveći pozitivan neto rezultat su ostvarile firme u prerađivačkoj industriji, mada je njihov dobitak od oko 112 milijardi dinara za skoro 22 odsto manji od ostvarenog u 2017. godini.

Prerađivačku industriju po rezultatu poslovanja, prema njenim rečima, sledi sektor rudarstva zahvaljujući investicijama kineske kompanije Ziđin u RTB Bor.

"Najveći pad profitabilnosti imala su privredne društva iz sektora snabdevanja električnom energijom i gasom jer je dobitak od 7,4 milijarde znatno manji nego u 2017. godini kada je iznosio oko 32,5 milijardi dinara, a broj zaposlenih je smanjen za 1.006 radnika", rekla je Stamenković.

Prošle godine su, prema rečima Stamenković, mikro društava (91.884), koja su dominatna u domaćoj privredi, prešla u zonu pozitivnog poslovanja i ostavrila dobitak od oko dve milijarde dinara.

Najveća profitabilnost u beogradskom regionu

Najveću profitabilnost su, kako je rekla, imala privredna društva iz beogradskog regiona i ostvarila su pozitivan neto rezultat od oko 236 milijrdi dinara koji je veći za 34,5 odsto u odnosu na 2017. godinu.

"Javna preduzeća su četvrtu godinu zaredom poslovala pozitivno, ali je ukupan dobitak 561 preduzeća nešto više od pet milijardi dinara, a to je tek petina dobiti iz 2017. godine", rekla je Stamenković.

Preduzetnici su, kako je kazala, ostvarili ukupan dobitak oko 9,2 milijarde dinara, što je za 18,4 odsto više nego godinu dana ranije, a bankarski sektor u kome posluje 27 banaka ostvario je ukupan dobitak 70,5 milijardi dinara, što je za deset odsto više nego godinu dana ranije.

Ukupan dobitak 20 društava za osiguranje bio je oko devet milijardi dinara, a tri puta veći pozitivan rezultat nego 2017. godine ostvarili su davaoci finansijskog lizinga čiji je dobitak iznosio 1,5 milijardi dinara.

Blokirani računi, stečaj, likvidacija

Stamenković je rekla da prošle godine finansijske izveštaje nije dostavilo 51.223 privredna subjekta.

"U 2018. godini blokiran račun duže od godinu dana imalo je 22.314 pravnih lica, u stečaju i likvidaciji je bilo 5.728, bez otvorenog računa poslovalo je 11.725, a 20.791 pravno lice nije pet godina dostavilo finansijski izveštaj", rekla je Stamenković.

Ona je rekla da je kazna za nepodnošenje finasijskog uzveštaja pre promene Zakona o privrednim društvima bila prijava za privredni prestup.

"Prošle godine smo podneli oko 40.000 prijava za privredni prestup, sudovi nekoga kazne, neke oslobađaju", rekla je Stamenković.

Pomoćnik ministra privrede Srbije Dušan Vučković rekao je da je nedavnom izmenom Zakona o privrednim društvima uvedena prinudna likvidacija za privredna društva koja dve godine uzastopno ne podnesu finansijski izveštaj i da očekuje da će za nekoliko godina biti likvidirane sve firme koje imaju samo "ljušturu".

"Vlasnici takvih firmi ne trude se da spreče likvidaciju ni na način da podnesu izjavu o neaktivnosti", rekao je Vučković.

U APR ulaze i zdravstvene ustanove

Vršilac dužnosti direktora APR-a Milan Lučić je najavio da će u registar Agencije ući i zdravstvene ustanove.

Podsetio da je redizajnirana veb prezentacija APR-a i da je pokrenut regionalni portal privrednih subjekata gde je sada oko 500.000 firmi iz Srbije i Severne Makedonije, a za prezentaciju preduzeća na tom portalu zainteresovane su osim drugih zemalja Zapadnog Balkana i Slovenija i Rumunija.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...