Aktuelnosti

Srbija spremna za članstvo u EU do 2019. godine

32619eu1.jpg

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević izjavila je danas da procena da će Srbija do kraja 2018. godine biti u potpunosti spremna da preuzme obaveze iz članstva u Evropskoj uniji (EU) nije plod našeg političkog hira ili želje, već se bazira na procenama EU.

Miščević je u intervjuu agenciji FoNet podsetila na to da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u uvodnoj izjavi na prvoj Međuvladnoj konferenciji u januaru 2014. godine vrlo jasno rekao da će Srbija do kraja 2018. godine, biti u potpunosti spremna da preuzme obaveze iz članstva.

Ta ocena je bazirala na ocenama EU da Srbija u srednjem roku, a to je od tri do pet godina, može da bude spremna za članstvo, objasnila je ona.

Nakon toga se ostavlja državama članicama EU da ocene pravi momenat i datum članstva Srbije, precizirala je Miščević i naglasila da tokom pregovora neće biti smanjeni uloga i značaj Vlade Srbije i donošenje političkih odluka, ali će tehnički deo posla raditi članovi pregovaračkih grupa i užeg pregovaračkog tima.

Nedavno otvoreno poglavlje 35 o Kosovu i Metohiji nikako nije zamena za dijalog i ne sme da ide dalje od onoga što je predmet razgovora u Briselu, poručila je ona, ističući da se nove teme otvaraju isključivo u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Dosta je uzan okvir onoga što mi znamo o Poglavlju 35, ukazala je Miščević, ali ne zato što mi ne želimo da znamo, nego zato što je to novina za EU, Evropsku komisiju, Evropsku spoljnopolitičku službu, ali i za države članice.

Ona očekuje da će, posle novogodišnjih praznika, uslediti razgovori o tome kako će se u tom poglavlju tehnički dalje raditi, pošto za njega nije bilo pregovaračke pozicije, niti je iko to tražio, jer je dijalog Beograda i Prištine nešto što se vodi odvojeno od pregovaračkog procesa.

Miščević je najavila da u ponedeljak počinju razgovori o tome kako dalje raditi na takođe otvorenom poglavlju 32 – Finansijski nadzor, kako bi se videlo koje su obaveze Srbije.

Akcioni plan za poglavlje 24 - Pravda, sloboda, bezbednost, dobio je potvrdu država članica EU da je u redu i prihvatljiv, dok će zbog božićnih i novogodišnjih praznika, rasprava o akcionom planu za poglavlje 23 - Pravosuđe i osnovna prava, biti pomerena na drugu polovinu januara, istakla je Miščević

Prema njenoj oceni, postoji potpuna i nepodeljena podrška otvaranju poglavlja, jer je dosadašnja praksa pregovora sa državama kandidatima pokazala da se tek momentom njihovog otvaranja stvara pravi podsticaj i pritisak da se urade "velike, teške, skupe i sveobuhvatne stvari".


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...