Aktuelnosti

Izveštaji o primeni zakona o slobodnom pristupu informacijama - obaveza organa vlasti

finiseyes.jpg

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je pismom upućenim na adrese više stotina organa vlasti upozorio na njihovu dužnost iz člana 43. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji obavezuje sve državne organe, organe teritorijalne autonomije, organe lokalne samouprave i organizacije kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja na dostavljanje godišnjeg izveštaja o radnjama preduzetim u cilju primene ovog zakona, i propisuje sadržinu izveštaja.

Izveštaji državnih organa koje treba da dostave do 20.januara naredne godine, predstavljaju osnovu za izradu godišnjeg izveštaja o stanju u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja i oblasti zaštite podataka o ličnosti, koji Poverenik u martu svake godine, za prethodnu godinu, podnosi Narodnoj skupštini, a dostavlja predsedniku Republike, Vladi i Zaštitniku građana.

Poverenik je organe vlasti upozorio i na to da je nedostavljanje izveštaja članom 48. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja utvrđeno kao kažnjiv prekršaj.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...