Aktuelnosti

Za početnike u poslovanju i mlade 300 miliona dinara

1332991617354gal_1_18017.jpg

Javni poziv je otvoren dok iznos traženih bespovratnih sredstava ne premaši iznos raspoloživih sredstava a najkasnije do 31.decembra 2023.

  Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za dodelu 300 miliona dinara bespovratnih sredstava po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade. 

 
Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, registrovana u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva, kao i preduzetnici, mikro i mala privredna društva, registrovani u Agenciji najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, a čiji osnivač i zakonski zastupnik je fizičko lice starosti do 35 godina. 
Sredstva se potpuno bespovratno dodeljuju početnicima u poslovanju i mladima, sa ciljem podrške da razviju svoj biznis. "Preostali iznos investicionog ulaganja će se finansirati iz kredita Fonda za razvoj.

Iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu, uključujući i bespovratna i kreditna sredstva, ne može biti manji od 400.000 dinara, niti veći od šest miliona dinara. Javni poziv se odnosi na sve nezaposlene i privrednike koji su u početnoj fazi razvoja za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme, alata i dostavnih vozila, tekuće održavanje poslovnog i/ili proizvodnog prostora, kao i za operativne troškove (do 20 odsto ukupnog ulaganja). 

Ova finansijska podrška privrednicima predstavlja kombinaciju 30 odsto bespovratnih sredstava države i 70 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj. Ukoliko privredni subjekti pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa članom 12. Zakona o regionalnom razvoju i aktom vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave, u tom slučaju je kombinacija 40 odsto bespovratnih sredstava države i 60 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj. 

Za privredne subjekte čiji su osnivači mladi do 35 godina, 35 odsto su bespovratna sredstva države, a 65 odsto povoljni krediti Fonda za razvoj. Ako privredni subjekti pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti, onda je reč o 45 odsto bespovratnih sredstava države i 55 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj. 

Javni poziv je otvoren dok iznos traženih bespovratnih sredstava ne premaši iznos raspoloživih sredstava za sprovođenje Programa za 35 odsto, koliko je prosečan procenat odbijenih, kao i odustalih zahteva pre rešavanja u prethodnim godinama, a najkasnije do 31.decembra. 

Sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na internet strani Ministarstva privrede: privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: fondzarazvoj.gov.rs, kao i na portalu preduzetnistvo.gov.rs.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...