Aktuelnosti

Digitalizacija ključ opstanka na tržištu

Picture_intro.jpg

Digitalna transformacije domaće industrije ključna je za razvoj i rast naših kompanija, kao i njihov opstanak na tržištu, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije na konferenciji "Digitalna transformacija u tradicionalnim industrijama".  
 
Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović istakao je da je moderno i inovativno poslovanje u Srbiji neophodno i u javnom, i u privatnom sektoru, kako bi domaća preduzeća išla u korak sa svetskim trendovima i postala deo svetskih poslovnih i trgovinskih lanaca."Bez digitalizacije nije pitanje da li ćete ići napred, već da li ćete opstati", rekao je Jovanović.
On je podsetio, kao primer dobre prakse, da je jedno od prvih javnih preduzeća koje je prošlo kroz proces digitalne i softverske transformacije "Pošta Srbije", i da je, zahvaljujući tom modernom načinu poslovanja, proglašena za najuspešnije javno preduzeće 2017. godine.

 Kao jednu od glavnih prednosti digitalizacije, Jovanović je naveo bezbednost podataka, ubrzavanje procesa poslovanja, olakšavanje birokratskih i administrativnih procedura, dostupnost i vidljivost na tržištu, kao i primenu potpuno novog načina razmišljanja u cilju napretka.

Naglasio je da se korišćenjem digitalne infrastrukture poput veštacke intaligencije, elektronske pisarnice i baze podataka skraćuju procesi i unapređuje poslovanje. "Digitalizacija je alat koji je pomogao da država i privreda lakše komuniciraju", zaključio je Jovanović.

On je najavio da je u planu da se do 2023. završi projekat Elektronsko sanduče na portalu eUprava, kojim će pravna lica ostvariti lakšu saradnju sa državnim organima i institucijama.

Dodao je da su u planu i mnogi slični projekti poput e-fakture, ali i da se unapredi čitav IT sektor u zemlji.

Digitalna transformacija je odlična prilika za mikro, mala i srednja preduzeća da ranim usvajanjem digitalnih tehnologija uvedu inovativne poslovne modele, značajno unaprede radne procese i stvore nove proizvode,  koji će im obezbediti brži rast i pozicioniranje na tržištu, – naveo je Predrag Nikolić, direktor Centra za digitalnu transformaciju

Pozvao sve zainteresovane kompanije iz MMSP sektora da se prijave za Program podrške digitalnoj transformaciji 2022 koji je u toku, a kroz koji kompanije apliciranjem mogu pored savetodavnog dobiti i finansijski podsticaj. Pravo na prijavu imaju sve kompanije od 5-250 zaposlenih, iz različitih industrija.

 Konferenciju "Digitalna transformacija u tradicionalnim industrijama" organizovao je Centar za digitalnu transformaciju u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ.

Vođa tima GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji, Tomislav Knežević, je rekao da je značaj digitalne transformacije u nažoj zemlji prepoznat još 2017. godine, od kada se nalazai na liti prioriteta vlade Srbije.

"Nemoguće je biti konkurentan, ni deo lanaca na svetskom tržištu ukoliko naše kompanije ne prihvate digitalne procese", kazao je on.

Knežević je istakao da GIZ ostvaruje kontinuiranu saradnju sa Ministarstvom privrede u izradi nacionalnih strategija za mala i srednja preduzeća, kao i da je jedan o

d osnovnih ciljeva spajanje IT i Start-up zajednice sa tradicionalnom industrijom. Dodao je da je najnovija tema te saradnje rad na Zelenoj transformaciji.

Na konferenciji su predstavljeni i projekti Centra za digitalnu transformaciju, jedinstvene mreže konsultanata za digitalnu transformaciju, koja obuhvata 23 različite industrije.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...