Aktuelnosti

Podrška Vlade i za firme osnovane u vreme vanrednog stanja

business-startup.jpg

Direktor Agencije za privredne registre Republike Srbije (APR) Milan Lučić izjavio je danas da će više od 13.500 privrednih subjekata koji su osnovani od 15. marta, kada je uvedeno vanredno stanje zbog koronavirusa, moći da koriste podršku Vlade Srbije za smanjenje ekonomskih posledica koje je izazvalo stanje pandemije.

Lučić je u izjavi agenciji Tanjug rekao da je od 15. marta do 1. avgusta u Agenciji za privredne registre (APR) osnovano 13.550 privrednih subjekata.

Od tog broja, 3.130 je privrednih društava i 10.420 je preduzetnika. U odnosu na isti period prošle godine ove godine je osnovano za 41 odsto manje privrednih subjekata, naveo je Lučić.

On je podsetio da preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća iz drugog paketa državne podrške privredi mogu da očekuju po 60 odsto za dve mesečne minimalne zarade i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade mesec dana.

Prema njegovim rečima, privredni subjekti osnovani u vreme vanrednog stanja pomoć Vlade neće moći da koriste automatski već će za nju morati da se prijave.

Lučić je napomenuo da prema podacima APR-a u odnosu na isti period 2019. godine u Srbiji je osnovano 5,5 hiljada manje privrednih subjekata, mada je i broj obrisanih manji za 41,35 odsto, odnosno za 3.149 privrednih subjekata.

Direktor Agencije za privredne registre je ukazao na to da je pretežna delatnost novoosnovanih privrednih društava računarsko programiranje, dok je kod preduzetnika ta delatnost gotovo nestala sa liste najčešćih delatnosti.

On je istakao da su kod novoregistrovanih preduzetnika, dominantne delatnosti - restorani i pokretni ugostiteljski objekti, zatim kozmetički i frizerski saloni, konsultantske aktivnosti povezane s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz tereta i drugi zanatski poslovi.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...