Aktuelnosti

Vlada o novom paketu ekonomskih mera

Vlada_Srbije_logo.jpg

Vlada Srbije će danas na sednici usvojiti pravni okvir koji se odnosi na drugi paket pomoći za privredu, kako bi se ublažile posledice epidemije virusa korona", najavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali.
On je naveo da će svi privrednici koji su već koristili mere, koji na njih imaju pravo, biti automatski prijavljeni te ne moraju da se dodatno prijavljuju.

Prema njegovim rečima, na ove mere imaće pravo i privredni subjekti koji su osnovani posle 15. marta, odnosno koji su osnovani do 20. jula.

Mali je naveo da je u novim paketom mera obezbeđeno 60 odsto od minimalne zarade za zaposlene u avgustu i septembaru, a da će preduzeća dobiti i dodatni mesec dana odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade.

"To je oko 66 milijardi dinara dodatne pomoći i u avgustu i septembru. Pomoć države se ogleda u 155 evra za svakog zaposlenog", naveo je ministar i podsetio da je prethodni paket mera koristilo 1.050.000 zaposlenih, 235.000 preduzeća.

Navodi da će pojedinci, ali i preduzeća, imati moratorijum na plaćanje kredita još dva meseca.

Prvi paket mera bio je 5,1 milijardu evra i podrazumevao je tri minimalne zarade za zaposlene, 100 evra za sve punoletnog građanina, kredite Fonda za razvoj.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...