Aktuelnosti

Poziv za privrednike da se prijave kako bi dobili pomoć države za ublažavanje negativnih posledica aktuelne krize

donacije.jpg

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali ukazao je danas na to da je država preuzela veliki teret krize izazvane pandemijom koronavirusa i u pravom trenutku izašla sa sveobuhvatnim paketom mera za oporavak privrede.

Mali je, pozvao sve privrednike da se od ponedeljka prijave kako bi dobili pomoć države za ublažavanje negativnih posledica aktuelne krize.

On je podsetio na to da paket mera, za koji je država izdvojila 5,1 milijardu evra, podrazumeva odlaganje plaćanja poreza na doprinose i zarade, odlaganje akontacije poreza na dobit, direktnu novčanu pomoć u vidu minimalca svim preduzećima u privatnom sektoru, veliku podršku za likvidnost preko Fonda za razvoj i isplatu pomoći od 100 evra svim punoletnim građanima.

Prema njegovim rečima, privrednici skoro da nisu imali nikakvih primedbi na paket mera osim zahteva da se što pre počne sa njegovom implementacijom, a Vlada Srbije je juče usvojila uredbu, odnosno pravni okvir za primenu tih mera.

Ministar je pozvao sve privrednike, paušalce, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i velike kompanije da se prijave, ističući da je procedura vrlo jednostavna.

Država je, kako je objasnio, tu da odloži plaćanje poreskih obaveza i da uplati minimalce za sve zaposlene kako bi se sačuvala radna mesta, a privrednici imali mogućnost da dobiju jeftine kredite preko Fonda za razvoj, za šta je izdvojeno 200 miliona evra.

On je objasnio da je procedura za prijavu privrednika jednostavna i da preduzetnici na poreskoj prijavi, koju svako preduzeće podnosi Poreskoj upravi pre isplata plata, treba da upišu datum 4. januar 2021. godine i tako automatski postaju deo programa mera.

Na pitanje da li privrednici mogu da se opredele samo za jednu meru, odnosno da dobiju minimalce, a da i dalje uplaćuju porez na doprinose i zarade, Mali je rekao da se popunjavanjem prijave obe mere istovremeno primenjuju.

Ako preduzetnik želi da plati poreze može to da uradi, a to će se računati kao akontacija za plaćanje poreza na doprinose i neće imati obavezu da 1. januara plaća zaostale obaveze, a imaće i mogućnost da paralelno sa tim koristi minimalac, naveo je on.

Mali je ukazao na to da svetska ekonomije stoji i da se svet prvi put suočava sa dve krize istovremeno – zdravstvenom u kojoj se vodi borba za svaki život, i ekonomskom u kojoj se bori za svako radno mesto.

On je napomenuo da su od dana kada su najavljene mere podrške našoj privredi, prema podacima Privredne komore Srbije, ukupno 73 kompanije na posao vratile 6.988 radnika, a 31 kompanija je zaposlila novih 144 radnika.

Ministar je naglasio da je u januaru osnovano 728, a u martu 946 privrednih društava, a takođe i 1.818 preduzetnika u martu, a u januaru 2.150.

Prema njegovim rečima, u januaru je ugašeno 574 privrednih društava, a u martu 475.

Niko to ne bi očekivao u vreme krize, ocenio je Mali i dodao da je po pitanju preduzetnika u januaru ugašeno 2.216 firmi, a u martu 2.276, nekih 60 više, s tim što je nakon objavljivanja mera Vlade Srbije zaustavljen trend preduzetnika da traže da im se zamrzne poslovanje.

Nema razloga za to da zaustave poslovanje i otpuste radnike, jer, sa jedne strane, država je rekla da ne moraju da plaćaju poreze i doprinose, a sa druge, uplatiće im minimalnu zaradu, istakao je Mali.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...