Aktuelnosti

Zakon o javnim nabavkama: Savet za borbu protiv korupcije ukazuje da ne postoji ni interna ni eksterna kontrola svrsishodnosti javnih nabavki velikih javnih preduzeća

businessmen-tablet.jpg

Savet Vlade Republike Srbije za borbu protiv korupcije ukazao je da ne postoji ni interna ni eksterna kontrola svrsishodnosti javnih nabavki velikih javnih preduzeća koja nisu restrukturirana i da zbog toga država trpi nesagledivu štetu.

U izveštaju Saveta o svrsishodnosti, kontroli i realizaciji javnih nabavki u Srbiji navodi se da se svake godine registruju javne nabavke na koje se primenjuje Zakon o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012, 14/2015 i 68/2015) u vrednosti od nekoliko milijardi evra. Posmatrano po godinama ta vrednost je iz godine u godinu značajno povećana - od 1,5 milijardi evra u 2003. godini do 3,4 milijarde evra u 2018. godini.

Najveće vrednosti registrovanih javnih nabavki odnose se na republička i lokalna javna preduzeća, među kojima je na prvom mestu Elektroprivreda Srbije (EPS).

"Uprava za javne nabavke u svojim izveštajima pruža podatak o registrovanim (ugovorenim) javnim nabavkama, ali ne i podatak o stvarnoj realizaciji ugovorenih nabavki. Naime, nije poznato da li su po tim ugovorima u celosti isporučene robe i usluge i da li je u ugovorenom roku u skladu sa ugovorenom cenom izvršeno plaćanje od strane naručioca. Takođe, nije poznato da li je bilo promena ugovora i da li je prilikom promene poštovan Zakon o javnim nabavkama", istakao je Savet u izveštaju dostavljenom Vladi Republike Srbije.

Uočivši niz problema u postupcima javnih nabavki, a pre svega da nisu transparentne i kontrolisane, što, kako je ocenjeno, stvara prostor za ogromnu korupciju, Savet je dao preporuku da Uprava za javne nabavke u svojim godišnjim izveštajima obavezno prikaže podatak o ukupno realizovanim javnim nabavkama, a ne samo o registrovanim, kao i da zaposli više stručnjaka.

Preporučeno je i da se radi na unapređenju Portala javnih nabavki i da Uprava godišnje izveštaje o javnim nabavkama sačinjava uz šira obrazloženja uočenih pojava, pre svega da daje analizu faktora koji ograničavaju konkurenciju.

Savet je predložio i da Državna revizorska institucija obavezno radi godišnju reviziju svrsishodnosti javnih nabavki kod svih naručilaca čija je vrednost javne nabavke veća od milijardu dinara, kao i da se u realizaciji projekata izgradnje i rekonstrukciji linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za državu sprovodi javna nabavka u otvorenom transparentnom postupku bez izuzetaka.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...