Aktuelnosti

Poslovni inkubatori kvalitetna podrška startapovima

business-startup.jpg

Pomoćnica ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović Jovanović izjavila je danas da je osnovni cilj projekta EUBID – Podrška EU razvoju poslovnih inkubatora pomoć ovim poslovnim centrima da razviju standardizovane usluge podrške za razvoj poslovanja za svoje korisnike.

Obradović Jovanović je na konferenciji „Uloga poslovnih inkubatora u pružanju usluga MSP“, koju su organizovali Ministarstvo privrede i projekat EUBID, istakla da su startapovi koji se razvijaju u inkubatorima uglavnom inovativna preduzeća kojima je bitno da dobiju kvalitetnu podršku u početnim fazama razvoja.

U poslednje vreme lansirano je mnogo novih programa podrške, ali to nije dovoljno. Naše angažovanje ogleda se i kroz EUBID projekat, a zasnovano je na unapređenju usluga koje poslovni inkubatori pružaju, navela je ona.

Pomoćnica ministra je objasnila da je u prethodnom periodu težište bilo na uspostavljanju inkubatora i sličnih inicijativa, dok će u narednoj fazi biti na razvoju i daljem unapređenju usluga koje pružaju korisnicima.

Sada iz faze sagledavanja prelazimo u fazu direktne podrške inkubatorima, precizirala je Obradović Jovanović i dodala da je analiza urađena u okviru projekta EUBID pokazala raznolikost inkubatora koji posluju u Srbiji.

Naišli smo na inicijative koje su nas iznenadile kvalitetom, ali i na inkubatore koji skoro da ne obavljaju svoju osnovnu funkciju, predočila je ona i dodala da su to izazovi koje treba rešavati u narednoj fazi.

Šef Sektora Delegacije EU u Srbiji Štefan Hudolin istakao je da, iako su MSP najfleksibilniji deo svake privrede, njima je potrebna velika pomoć.

On je dodao da zajedno sa Ministarstvom privrede, Ministarstvom prosvete i drugim institucijama u Srbiji, Evropska unija sprovodi mnogo projekata i inicijativa u oblasti privrede i da je do sada za razvoj privrede donirano više od 200 miliona evra.

Prema njegovim rečima, potrebno je homogenizovati mrežu od približno 40 poslovnih inkubatora, povezati ih sa ostalim projektima, pre svega Vlade Srbije i Evropske unije, ali i drugih donatora.

Postoji mnogo programa podrške i bila bi šteta da svi preduzetnici ne budu obavešteni o tome. Inkubatori su jedan od načina da se to učini, podvukao je Hudolin.

EUBID projekat, koji finansira Evropska unija, realizuje se u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...