Aktuelnosti

U toku izmene nekoliko finansijskih zakona

finiseyes.jpg

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija priprema izmene nekoliko finansijskih zakona.

Kako je rekao, u oktobru će usvojiti Predlog zakona o naknadama kojim će neke od naknada biti ukinute.

"To će doprineti boljem poslovnom okruženju", rekao je Mali u razgovoru sa članovima Američke privredne komore u Srbiji (AmCham). 

Privrednicima, kako je dodao, problem nije visina naknada, već njihova predvidivost, kao i to što neke lokalne samouprave samoinicijativno uvode nove parafiskalne namete. 

"Imamo teške razgovore o naknadama, pre svega sa Ministarstvom energetike koje neće da se odrekne nekih naknada, kao i sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine koje propisuje 15 naknada koje su praktično iste", rekao je Mali. 

Ministar je najavio smanjenje poreskih opterećenja na zarade a moguće je da će biti ukinut i doprinos za nezaposlenost od 0,75 odsto. Ministar je potvrdio i da će biti menjan Zakon o javnim nabavkama, a najvažnije promene se odnose na transparentnost u postupcima nabavki. 

Objašnjavajući izmene nekoliko finansijskih zakona koje su u pripremi Mali je rekao da će novina u Zakonu o porezu na dobit biti ubrzanje stope amortizacije na tehnologiju. 

"Time će biti umanjena dobit firmi ali će privrednici imati prostor da ulažu u novu opremu", kazao je on. 

Mali je rekao i da će povećanje plata u javnom sektoru i penzija, koje će uslediti uskoro, doprineti rastu potrošnje a time i rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) jer je cilj i prioritet Vlade očuvanje pa čak i ubrzanje stope rasta koji je za šest meseci ove godine bio 4,9 osto. 

"Rast BDP-a u ovoj godini će biti najmanje 4,2 odsto", kazao je Mali i istakao da su rekordne i strane direktne investicije koje su za šest meseci ove godine iznosile 1,4 milijarde evra, što je 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine. 

Po oceni članova Američke privredne komore, kako je rekla predsednica tog poslovnog udruženja Jelena Pavlović, uslovi za poslovanje u Srbiji mogu se poboljšati uređenjem parafiskalnih nameta, javnih nabavki, relaksiranjem deviznih propisa i sistemskom reformom Poreske uprave. 

"Već pet godina tražimo reformu parafiskalnih nameta, koju su prethodna tri ministra finansija započinjala ili nastavljala, i nadamo se da će napokon biti završena", rekla je Pavlović. 

Najveća zamerka Poreskoj upravi je, prema njenim rečima, što neujednačeno postupa i timači propise i što se ne poštuju rokovi za povraćaj PDV-a. 

Američka privredna komora predstavlja 200 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje u Srbiji zapošljavaju 100.000 ljudi i investirale su 14 milijardi evra.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...