Aktuelnosti

Prekvalifikacije i za zaposlene u privatnom sektoru

31_(1).jpg

Država će finansijski podržati poslodavce u privatnom sektoru da organizuju obuku svojih zaposlenih za sticanje dodatnih znanja i veština
Zbog sticanja dodatnih ili nedostajućih znanja, sposobnosti i veština, ove godine biće sprovedeni programi prekvalifikacije i dokvalifikacije zaposlenih u privatnom sektoru, nedavno je najavio ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević.

Cilj ove mere je očuvanje radnih mesta, a zahvaljujući izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti uvedena je i mogućnost organizovanja obuka za sticanje dodatnih znanja i veština zaposlenih zbog obezbeđivanja konkurentnije radne snage i prevencije nezaposlenosti.

Obučavanje određenog broja zaposlenih moglo bi da počne, u najboljem slučaju, tek u decembru jer javni poziv države za učešće u finansiranju obuke biće zatvoren tek krajem novembra. Kako ističu u Ministarstvu za rad i zapošljavanje, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) biće uključena u finansiranje ovih obuka.

– Na ovaj način smanjiće se rizik od gubitka posla i obezbediti konkurentnija radna snaga, ali se istovremeno pruža i mogućnost zaposlenima da unapređuju znanja i veštine u sklopu procesa celoživotnog učenja. Pravo na učešće u finansiranju obuke može da ostvari poslodavac koji pripada privatnom sektoru. Zbog realizacije ovih obuka, NSZ je raspisala javni poziv još 28. februara. Pošto je javni poziv i dalje aktuelan, a trenutno se razmatraju i ocenjuju pristigle prijave poslodavaca, u ovom trenutku ne može se govoriti o broju poslodavaca i zaposlenih kojima će biti odobreno učešće u finansiranju obuke – ističu u Ministarstvu za rad.

Prema podacima iz „Biltena javnih finansija”, u Srbiji ima 2,02 miliona zaposlenih. Budući da u javnom sektoru radi oko 700.000 ljudi, ostalih oko 1,3 miliona građana zaposleno je kod privatnog poslodavca. Nije im svima, naravno, potrebna prekvalifikacija ili dokvalifikacija, ali se o toj vladinoj meri, kako ističe Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, ovih dana prilično govori, posebno kada se zna da dosadašnje mere aktivne politike zapošljavanja nisu bile dovoljno efikasne.

– Poslodavci se godinama žale da na tržištu ne mogu da nađu zaposlene koji bi radili ono što im je potrebno. Pošto ih postupak prekvalifikacije po radniku košta i do nekoliko hiljada evra, sada imaju mogućnost da s državom podele taj trošak. To će biti korisno za sve jer će tokom prekvalifikacije radnika i sam poslodavac moći da zadrži određeni broj radne snage, čime će smanjiti eventualna otpuštanja, kroz preraspodelu radne snage za potrebe poslodavca – poručuje Atanacković i skreće pažnju na probleme u vezi sa školskim sistemom, koji je i dalje neprilagođen potrebama privrede.

– Zbog toga poslodavci moraju da zapošljavaju i one koje inače ne bi zaposlili, pa moraju da ih prekvalifikuju jer na tržištu nema onih koji bi odmah znali da rade i bili dovoljno kvalifikovani za određenu vrstu posla, koju poslodavci traže. To im donosi više štete nego koristi jer sam proces učenja i obučavanja i te kako košta, pa će im uz pomoć države biti lakše – uveren je Atanacković.

Stručnjaci smatraju da pored prekvalifikacija postojeće radne snage, država treba dobro da uveže kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, školske ustanove i firme kojima je potrebna radna snaga.

Dragoljub Rajić, iz „Mreže za poslovnu podršku”, ukazuje na to da firmama nije problem to što nemaju dovoljno sredstava za obučavanje radnika, već kubure s nedostatkom kadrova koji bi obučavali radnike za neke profile.

– Već sada imamo manjak zanatlija. Ako oni, recimo, počnu da obučavaju, a znamo da je cilj ovih obuka održavanje zaposlenja kod poslodavca, ko će onda da radi u toj firmi – pita Rajić i podseća da se u zemljama Evropske unije na svake dve godine, na nivou lokalnih samouprava, rade prognoze potreba poslodavaca za kadrovima. Cilj takvih anketa je, dodaje Rajić, da se tačno sazna koja je firma pokretač lokalnog razvoja, šta joj je potrebno od kadrova u budućnosti, koji joj profili radnika neće biti potrebni... Kod nas se takve ankete ne sprovode, a bilo bi poželjno, dodaje on.

Država daje do 100.000 dinara po polazniku
Javni poziv za učešće u finansiranju programa obuke za potrebe poslodavaca za zaposlenog biće otvoren do kraja novembra. Poslodavac koji ima do pet zaposlenih ima pravo da u obuku uključi jednog zaposlenog, onaj koji upošljava od šest do 14 zaposlenih ima pravo da u obuku uključi dvoje ljudi, dok poslodavac koji ima 15 i više zaposlenih ima mogućnost da u programe obučavanja uključi radnike čiji broj ne može biti veći od 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih. U skladu s pravilima o dodeli državne pomoći, a u okviru raspoloživih sredstava za realizaciju obuke, NSZ može poslodavcu na osnovu zahteva da isplati najviše 100.000 dinara po polazniku.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...