Aktuelnosti

Za reformu javne uprave u Srbiji 80 miliona evra

Reforme-retraites-trois-impacts-PME-F.jpg

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će Srbija ove godine početi da povlači 80 miliona evra od EU za reformu javne uprave.
Brnabić je u izjavi novinarima u Palati Srbija, posle četvrtog sastanka posebne Radne grupe za reformu javne uprave kojem je prisustvovala i direktor Generalnog direktorata za susedstvo i politiku proširenja Evropske komisije za zapadni Balkan Henoveva Ruiz Kalavera, rekla da Srbija neće moći sve tranše tog iznosa da povuče do kraja godine, ali da je cilj da se postepeno povuče što više tog novca iz pretpristupne pomoći EU.

Prioritet u reformi imaće prosveta, zdravstvo i socijalna zaštita, s obzirom da njihove usluge koristi najveći broj građana, istakla je Brnabić.

Ona je podsetila da su Vlada Srbije i Evropska komisija potpisale u decembru 2016. godine u Beogradu prvi ugovor u vrednosti od 80 miliona evra za finansiranje reforme javne uprave u Srbiji kroz sektorsku budžetsku podršku u skladu sa pravilima novog instrumenta pretpristupne pomoći IPA2.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave je navela da ugovor predviđa bespovratnu pomoć EU iz pretpristupnih IPA fondova za 2015. godinu preko koje će 70 miliona evra da ode direktno u budžet Srbije u nekoliko tranši u periodu od tri godine, a 10 miliona evra se odvaja za podršku realizaciji Ugovora o sektorskoj reformi.

Brnabić je napomenula da je reforma javne uprave u Srbiji počela još u decembru 2013. godine i da je od tada do prošle godine usled racionalizacije napravljena ušteda veća od 100 miliona evra, dok je u 2016. godini ušteda po tom osnovu bila priblizzno 40 miliona evra.

Kalavera je istakla da je impresionirama aktivnostima koje preduzima Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na čelu sa ministarkom Anom Brnabić, kao i da će Evropska komisija nastaviti da podržava Srbiju u tom procesu.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...