Aktuelnosti

Bespovratna sredstva za mala preduzeća za nabavku opreme

CornPlanter24.jpg

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević izjavio je danas da je to ministarstvo raspisalo javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u iznosu od 567,72 miliona dinara, u okviru Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2017. godini.

Knežević je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, precizirao da se pomenuti program sprovodi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i šest poslovnih banaka i lizing kompanija, uz napomenu da će javni poziv biti otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše.

On je naveo da mala preduzeća koja ispune uslove predviđene javnim pozivom mogu dobiti sredstva u visini do 25 odsto neto vrednosti nabavke proizvodne opreme, pet odsto učešća treba da obezbede sami, a preostalih 70 odsto obezbeđuje se iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanije.

Bespovratna pomoć do 25 odsto od neto vrednosti opreme koja se nabavlja ne može biti manja od 250.000 dinara, niti veća od 2,5 miliona dinara, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, za dobijanje bespovratnih sredstava mogu konkurisati pravna lica koja su u Agenciji za privredne registre (APR) registrovana kao privredna društva ili zadruge i razvrstana su na mikro ili mala preduzeća, kao i preduzetnici registrovani u APR-u.
Sredstva se, kako je istakao, mogu koristiti za nabavku nove proizvodne opreme i mašina, transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje, novih delova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara.

Knežević je naglasio da se sredstva ne mogu koristiti za plaćanje PDV-a, pokrivanje carinskih, administrativnih ili transportnih troškova vezanih za nabavku opreme, za plaćanje troškova odobravanja bankarskog kredita ili otplatu rata kredita.

On je rekao da prijave za dodelu bespovratnih sredstava treba da se podnesu nekoj od banaka ili lizing kompaniji uključenih u realizaciju ovog programa, među kojima su Prokredit banka, Sosijete ženeral, Halkbank, Erste, Unikredit banka i Rajfajzen lizing.

Sredstva se neće dodeljivati za obavljanje delatnosti u sektorima: primarna poljoprivredna proizvodnja (gajenje biljnih i životinjskih kultura), izvođenje građevinskih radova, saobraćaj i transport, proizvodnja duvanskih proizvoda, trgovina, turizam ili ugostiteljstvo (izuzev za pekare), štampanje i umnožavanje audio i video zapisa, izuzev štamparskih usluga, napomenuo je ministar.

Svi detalji i pravila za učešće u javnom pozivu objavljeni su na veb-sajtu Ministarstva privrede.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...