Aktuelnosti

Rodno budžetiranje korak u unapređenju budžetskog sistema

budzeti.jpg

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović sastala se danas sa šefom Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u Srbiji Milanom Rikanović.

 

Tokom sastanka bilo je reči o uspešnoj saradnji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u protekle dve godine.

Takođe, tom prilikom su sumirani rezultati i razmatrani zajednički planovi za naredni period.

Mihajlović je iskazala zahvalnost na podršci UN Women, istakavši odlične rezultate koji su ostvareni kroz zajedničku saradnju.

Uvođenje rodno odgovornog budžetiranja (ROB) predstavlja ozbiljan korak u unapređenju budžetskog sistema Srbije, što je prepoznato na svetskom nivou i zbog čega će naša zemlja predstavljati studiju slučaja od koje će svi u svetu učiti, istakla je ona.

Na sastanku je rečeno da je u prethodnom periodu zajedničkim zalaganjem, pored uvođenja ROB-a, po čemu prednjačimo u Evropi, uvedena afirmativna mera Republičkog geodetskog zavoda za upis prava imovine na oba supružnika, izrađen Indeks rodne ravnopravnosti, a akcioni dokumenti za IPA projekte po prvi put prepoznaju posebne kategorije žena i rodno su osetljivi.

Rikanović je istakla da se u poslednje dve godine prepoznaje jasna politička podrška za rodnu ravnopravnost u Srbiji i da kroz savezništvo sa Koordinacionim telom može još puno toga da se uradi.

Koordinaciono telo je prepoznato kao najvažniji akter koji koordinira rad svih institucija u ovoj oblasti i UN Women će ostati posvećen zajedničkoj saradnji u osnaživanju žena u Srbiji, podvukla je ona.

Mihajlović i Rikanović su konstatovale da su, zahvaljujući radu Koordinacionog tela, rodna ravnopravnost, položaj i prava žena u društvu prepoznate od svih političkih aktera.

One su ukazale na to da u narednom periodu posebnu pažnju treba posvetiti podršci lokalnim samoupravama u jačanju mehanizama rodne ravnopravnosti.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...