Aktuelnosti

RAS obezbedio 80 miliona za pomoć domaćim privrednicima

logo-ras-sr.jpg

Razvojna agencija Srbije opredelila je oko 80 miliona dinara za podršku domaćim firmama koje žele da učestvuju na inostranim sajmovima.

"RAS je u toku prošle godine izdvojio oko 80 miliona dinara za podršku domaćim firmama koje žele da učestvuju i predstave svoje proizvode na međunarodnim sajmovima, a za 2017. je opredeljeno još oko 80 miliona dinara za tu namenu", rekao je predstavnik RAS-a Predrag Deretić.

On je poručio da će sve domaće kompanije koje žele da predstave svoje proizvode u inostranstvu i nastupaju na međunarodnim sajmovima, u cilju većeg izvoza i prepoznatljivosti brenda srpskih proizvoda moći da dobiju podršku RAS-a.

RAS pomaže nastup srpskih kompanija u inostranstvu na dva načina: kroz zakup sajamskog prostora u saradnji sa PKS, tako što se organizuje nacionalni štand srpskih proizvođača i kroz sufinansiranje samostalnog nastupa domaćih firmi u okviru programa podrške, naveo je Deretić.

Samo u toku prošle godine, RAS je u saradnji sa PKS organizovao nastup srpskih privrednika na pet međunarodnih sajmova: dva u Rusiji, u Nemačkoj, Holandiji i Parizu.

Na tim sajmovima su u okviru Nacionalnog štanda Srbije izlagale ukupno 62 domaće firme, a procenjeno je da će zahvaljujući ostvarenim kontaktima na sajmovima biti ostvareno oko 40 miliona izvoza za domaće izlagače.

"I u ovoj godini RAS i PKS će nastaviti da organizuju nastup srpskih privrednika na Nacionalnom štandu Srbije na sajmovima u inostranstvu, a interesovanje srpskih privrednika je veliko", naveo je Deretić.

Planirano je u 2017. učešće domaćih kompanija na osam međunardnih sajmova iz oblasti prehrambene, metalske, poljoprivredne industrije i to u Rusiji, Nemačkoj i Holandiji.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...