Aktuelnosti

PKS podržala projekat Telenor Smart City Challenge Serbia

Poster-Okupi-Ekipu.png

Prijave za prvo takmičenje u razvijanju mobilnih aplikacija iz domena pametnih gradova, koje obuhvataju oblast ekologije, saobraćaja, šopinga i turizma, trajaće do 28. avgusta, a finale će biti održano krajem godine kada će biti izabrane tri najbolje ideje, rečeno je danas na konferenciji u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Takmičenje "Telenor Smart City Challenge Serbia 2016" organizuje udruženje BEUM pod generalnim sponzorstvom kompanije Telenor Srbija, uz podršku Friedrić Naumann fondacije i ICT Hub-a. Institucionalnu podršku dala je i PKS.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je  je da je cilj tog takmičenja da podstiče mlade talentovane ljude da razviju svoje ideje za unapređenje kvaliteta života u lokalnim zajednicama kroz mobilne aplikacije iz domena pametnih gradova.

"U toj oblasti se najbolje prepoznaje uticaj novih tehnologija i svakodnevnog života svih nas. Budući da se procenjuje da će do 2050. u gradovima živeti sedam milijardi ljudi, i to donosi i nove izazove", rekao je on.

Čadež je dodao da  mobilne aplikacije  donose poboljšanje servisa za građane i pomažu u rešavanju problema svakodnevnog života u urbanim sredinama.

Smart Cities integriše ICT, energetiku, i transportni sektor u inovativnom rešavanju problema velikih gradova kao što je zakrčenost saobraćajnica, zagađenost vazduha, visoka cena energije, da bi se postigla veća mobilnost građana, uštedela energija, ali u isto vreme zaštitila životna sredina.

U okviru projekata, kako kaže, planirana je obuka koja će mladim inovativnim ljudima pomoći da na tim idejama uspešno grade sopstveni biznis.

Takođe projekat podržava razvoj start apova i samozapošljavanje u perspektivnoj oblasti  kao što je sektor IT, što je veoma važno, dodao je.

Čadež je naveo da se u Srbiji u proseku godišnje otvori oko 200 softverskih kompanija i da njihov broj raste velikom brzinom.

Trenutno ima oko 2200 kompanija koje zapošljavaju oko 20.000 ljudi, a taj broj raste oko 10 odsto na godišnjem nivou.

Te firme srpskom spoljno-trgovinskom učinku doprinose sa više od 43 milijarde dinara godišnje.

On je ukazao da od 2007. godine izvoz IKT usluga raste dvocifrenom stopom i da danas u razmeni sa svetom belezizmo suficit (takav pozitivan saldo imaju još poljopriverdni proizvodi-kukuruz i smrznuto voće).

U prvih pet meseci izvezli smo te usluge u vrednosti od 216 miliona evra, dodao je Čadež.

On je ukazao da PKS nastoji da podstakne razvoj start apova, kao i da je želja da se mladi i talentovani ljudi zadrže u Srbiji.

Izvršni direktor sektora strategije i transformacije u Telenoru Nemanja Žilović rekao je da je važno da u srpskom društvu postoji snažan IT sektor, a da u Srbiji ima dosta talentovanih mladih sa dobrim idejama .

Ono što primećujemo je da im fokus nije Srbija već se bave problemima na nekim drugim mestima i podrskom ovom projektu želimo da osnažimo ljude da se bave resavanjem problema u gradovima u kojima žive, naveo je.

Podrškom ovom projektu pružamo priliku mladima da započnu svoj biznis i osvrnu na mesto u kome su već, dodao je Žilović.

Programski direktor u BEUM-u Đorđe Đorđević rekao je da su pametni gradovi zapravo projektovani po meri i želji stanovnika.

To su gradovi koji koriste tehnološka otkrića, i stalno se usavršavaju, naveo je on .

"Želimo da pokrenemo diskusiju o pametnim gradovima u Srbiji i tehnološkim  smart siti rešenjima koja bi mogla da se primene u našoj zemlji. Pored toga, želimo da približimo koncept pametnih gradova građanima i da im prikažemo  kako nove tehnologije mogu da doprinesu njihovom kvalitetnom zizvotu u ubanim srednama", naveo je.

U decembru ove godine paralelno sa završnicom takmičenja, biće održana i  nedelja pametnih gradova gde će se građanima približiti ova oblast.

Između ostalog cilj ovog projekta je i stimulacija IT preduzetništva, dodao je Đorđević.

Što se tiče takmičenja "Telenor Smart City Challenge Serbia 2016" , predstavnici BEUM-a naveli su da će deset najboljih finalista ući u osmomesečni program mentorstva ICT Hub, a da će se u finalu koje je planirano u decembru birati tri najbolja tima/ideje.

Glavni cilj je promovisanje rešenje iz koncepta pametnih gradova u Srbiji i pokretanje diskusije u cilju fazvoja ovog koncepta u našim gradovima.

Ukupan novčani fond za najbolje timove koji mogu imati po tri člana je 10.000 evra, a najbolji tim imace program akceleracije u inostranstvu u trajanju od dve nedelje.

Tri najbolja tima ućiće i partnerski odnos sa Telenorom, odnosno ta kompanija postaće vlasnik 10 odsto  novoosnovanih kompanija i dati doprinos u distribuciji aplikacija.

Prijave za takmičenje su otvorene do 28. avgusta, a formular za prijave i uslovi konkursa predstavljeni su na sajtu www.smartcitychallenge.rs


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...