Aktuelnosti

Nedimović: Investirati u agrar koji donosi dodatnu vrednost

agrar-3.jpg

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da se u agraru moramo usmeriti ka investicijama u objekte, opremu, mehanizacijum u one delove poljoprivredne proizvodnje koji mogu doneti dodatnu vrednost.

"Mere koju mogu dovesti do ovog su, s jedne stranne, finansijske prirode, u obliku bespovratnih sredstava i subvencionisanjem kamata za kredite namenjene investicijama, a s druge strane u bilateralnom pregovaranju i otvaranju novih tržišta i proširivanju postojećih, kako ne bi prerađivački sektor bio orijentisan samo na domaće okvire ili eventualno zemlje CEFTAS sporazuma", rekao je Nedomović.

Kada je reč o poskupljenju svinjskog mesa, ministar je za Blic rekao da se ovih dana tržište svinja umirilo i da se ne očekuju novi veliki skokovi.

Prema njegovim rečima, unutrašnji razlozi za ovo što se desilo je što su proizvođači svinja bili izloženi velikim gubicima u proizvodnji u dužem periodu, a šire gledano je na evropskom tržištu došlo do povećane tražnje za svinjskim mesom sa Dalekog istoka i tržište je odreagovalo.

Na konstatciju da su do kraja godine uvedeni prelevmani za mleko i pitanje šta će biti posle, Nedimović je kazao da spremamo ozbiljnu argumentaciju pred Briselom da branimo zaštitne mere koje postoje i koje pomažu srpskim mlekarima.

 Povodom zahteva EU i Svetske trgovinske organizacije da dozvolimo uvoz GMO hrane, ministar poljoprivrede je istakao da je to izuzetno ozbiljna tema i zahtevaće široku raspravu pre bilo kakvog rešenja u pogledu prometa ove vrste proizvoda.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...