Aktuelnosti

Misija iz Brisela u Srbiji početkom septembra

016989926_400.jpg

Predsednik Saveta za sprovođenje Akcionog plana za Poglavlje 23 pri Ministarstvu pravde Vlade Republike Srbije Milica Kolaković-Bojović najavila je danas da će 1. oktobra biti predstavljen Drugi izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23.

Kolaković-Bojović je na tribini "Šta nas očekuje u poglavljima 23 i 24", održanoj u u Pres centru Tanjuga, podsetila na to da je procenat ispunjenja tih obaveza u Prvom izveštaju o sprovođenju tog plana iznosio približno 80 odsto.

Ona je navela da ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 23 nije proces štikliranja, već proces suštinskih promena.

U narednom periodu očekuje nas promena Ustava, brojnih zakona, kao i svesti i načina razmišljanja, predočila je Kolaković-Bojović i ocenila da, ukoliko se spoje ova dva elementa, možemo očekivati da Poglavlje 23 u momentu zatvaranja i donese suštinske promene.

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević naglasila je da nema napretka u drugim poglavljima ako ne bude postignut napredak u poglavljima 23 i 24.

Ona je za početak septembra najavila Misiju Brisela koja će razjasniti kako će izgledati sistem izveštavanja o napretku Srbije u pomenutim poglavljima.

Naš uspeh u ova dva poglavlja nije uspeh koji će samo videti Brisel, već će ga prevashodno videti građani Srbije, što je najvažnije u pregovaračkom procesu, poručila je Miščević.

Prema njenim rečima, od datuma ulaska Srbije u EU mnogo je važnije da naša zemlja postigne evropske standarde i stepen vrednosti koji će građanima omogućiti ono što zadovoljava njihov život u Srbiji 21. veka.

Poglavlja 23 i 24 otvorena su 18. jula, a smatraju se najvažnijim u procesu pristupanja Srbije EU.

Tribina "Šta nas očekuje u poglavljima 23 i 24" održana je u okviru zajedničkog projekta Fondacije Konrad Adenauer Beograd, Centra za savremene politike i portala European Western Balkans.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...