Aktuelnosti

EU: Mlekarima pola milijarde evra pomoći

krave-organoc-kue.jpg

 Evropska unija je najavila dodatnih 500 miliona evra pomoći poljoprivrednicima kako bi preokrenula sunovrat cena u oslabljenoj mlečnoj industriji.

Time je, kako ocenjuje agencija Frans pres, ukupna pomoć evropskom poljoprivrednom sektoru porasla na milijardu evra.

"Evropska komisija je danas predstavila novi paket mera vredan 500 miliona evra iz evropskih fondova, s ciljem pružanja pomoći poljoprivrednicima u svetlu tekućih poteškoća na tržištu, a naročito na tržištu mlečnih proizvoda", navodi se u saopštenju Komisije.

"Ovaj paket će omogućiti novi snažan odgovor, i takođe pokazuje da je Komisija mobilisala preko milijardu evra novih sredstava za pružanje podrške poljoprivrednicima koji su u teškoj situaciji", izjavio je evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan.

Od pomenutog iznosa će 150 miliona evra otići kao kompenzacija nezavisnim i drugim proizvođačima za svaki litar mleka koji ne proizvedu, dok će preostalih 350 miliona evra biti preraspodeljeno članicama Unije koje će potom odlučiti o dodatnim merama za pružanje pomoći poljoprivrednicima. 

Prekomerna proizvodnja mleka u EU, koja je nastupila posle ukidanja kvota za proizvodnju mleka u aprilu 2015. godine, uzrokovala je kolaps cena koje se još uvek nisu oporavile uprkos paketu pomoći od 500 miliona evra najavljenom u septembru prošle godine.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...