Aktuelnosti

Uvođenje standarda uslov za konkurentnost

standardizacija.jpg

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra privrede u Vladi Republike Srbije Jovan Petrović izjavio je danas da je država u ovoj godini izdvojila više od 160 miliona dinara za podršku privredi kako bi ona bila konkurentnija na tržištu Unije i uvela sve potrebne standarde.

Petrović je, na Petoj balkanskoj konferenciji o standardizaciji, istakao da je naša zemlja u toj oblasti najviše napredovala u regionu, i naveo da je Srbija do sada već preuzela 97 odsto standarda i 75 odsto tehničkih propisa EU koji garantuju da su proizvodi srpskih kompanija bezbedni i kvalitetni.

On je rekao da je konkurentnost srpskih preduzeća usko povezana sa njihovom sposobnošću da proizvedu kvalitetne i bezbedne proizvode, a u skladu sa zahtevima odgovarajućih tehničkih propisa i standarda.

Petrović je naveo da je u Srbiji uspostavljena mreža institucija i organizacija u oblasti infrastrukture kvaliteta, metodologije, akreditacije, ocenjivanja usaglašenosti sa zahtevima tehničkih propisa i standarda.

Pored ovog sistema kvaliteta koji je na raspolaganju privredi, kako je naveo, Ministarstvo privrede i država kroz posebne programe podržavaju preduzeća da uvedu standarde, nastoje da ona unaprede proizvodnju, učine je kvalitetnijom i atraktivnijom za evropsko tržište.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...