Aktuelnosti

Ožegović: Otpuštanje viška zaposlenih po planu

87f4cedfd2dedcc5f581235ae7794a44.jpg

Proces otpuštanja viška zaposlenih u javnom sektoru se odvija po planu i na tome sada rade ministarstva koja dostavljaju planove za racionalizaciju, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu za državu upravu i lokalnu samoupravu Željko Ožegović.

Na pitanje novinara zašto vlada uprkos planovima nije podelila otkaze višku zaposlenih u javnom sektoru, Ožegović je u Klubu poslanika rekao da se ranije čekalo donošenje Zakona o maksimalnom broju zaposlenih i da je posle usvajanje taj proces krenuo svojim tokom.

“Ministarstvo finansija i vlada su obezbedili sredstva i sada resorni organi odnosno poslodavci dostavljaju te planove za racionalizaciju radnika u državnim organima. Obaveza za prošlu godinu nije mogla da bude ispunjena pre donošenja zakona”, naveo je Ožegović.

Na konstataciju novinara da je plan bio da se do  februara broj zaposlenih u odnosu na početak prošle godine smanji za 14.000 i pitanje koliko je do sada otpušteno, Ožegović je rekao da ima samo okvirne brojke, ali nije želeo da ih iznese.

“Znam okvirni broj, to je složen proces, ne mogu sada napamet da vam kažem, to je složen proces. Potrebno je prekontrolisati svu dokumentaciju, način obračuna ministarstava i isplatu izvršiti, vratili smo nekima na dopunu i doradu”, kazao je on.

Državni sekretar navodi da je to komplikovan proces za državu pošto je to nešto novo i da je bilo potrebno usaglasiti sve javne službe i ministarstva.

“Donet je zakon i sada više nema smetnji da se taj proces nastavi i mi ga sprovodimo u smislu isplata. Ali, za sam postupak racionalizacije i dubinsku optimizaciju i ono o čemu smo više puta pričali nadležna su resorna minsitarstva koja to sprovode”, naglasio je Ožegović i dodao to ministarstvo sprovodi proces po dostavljanju validne dokumentacije.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...