Aktuelnosti

Efikasno pravosuđe i izvršenje neophodni za uspešnu privredu

cekic-sudija.jpg

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da efikasno pravosuđe i brzo izvršenje presuda stvaraju ukupnu sliku pravosuđa jedne države, naglasivši da su oni neophodni za uspešnu i razvijenu privredu, a time i za viši životni standard građana.
Selaković je na okruglom stolu “Dijalog pravosuđa i privrede – korak dalje ka efikasnom izvršenju” istakao da pred pravosudnim organima ne postoji razlika u posmatranju privrednih društva i građanstva, bez obzira na to što privreda, kao neko ko udahnjuje život i omogućava poslovanje svakog pojedinca, ima značaj koji je za državu na nešto višem stepenu.

On je dodao da je postupak izvršenja jedna od ključnih stvari koja projektuje sliku pravosuđa jedne države kada je reč o privrednom poslovanju, uz podsećanje na to da je preostalo svega osam dana do početka primene novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Ministar je naglasio da je naša zemlja trenutno na dnu lestvice u Evropi kada je reč o efikasnosti izvršenja sudskih odluka, i da je, prema podacima Vrhovnog kasacionog suda, trenutno u izvršenju više od 1,6 miliona predmeta.

Prema poslednjim podacima, kako je naveo, izvršenje sudske odluke traje više od 600 dana, što je dvostruko više od trajanja prvostepenog postupka.

Selaković je istakao da je od donošenja novog zakona, do njegove primene 1. jula, taj period iskorišćen da se, uz pomoć Pravosudne akademije, sudije pripreme za njegovu adekvatnu primenu, kao i da Ministarstvo pravde donese sve neophodne zakonske akte.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić istakao je da je pravosuđe neodvojivo od društva, ali i privrede, imajući u vidu to da privreda zahteva nezavisno pravosuđe.

Vujić je naglasio da je za to pre svega potrebna stručnost i efikasnost, čemu je, kako je rekao, Akademija posvećena.

Prema njegovim rečima, ukoliko gubimo vreme na izvršenju, postavlja se pitanje privlačenja investicija, kako domaćih, tako i stranih, i zato je za Akademiju važno pokretanje pitanja obuke za obezbeđenje izvršenja i potraživanja, u saradnji sa Komorom javnih izvršitelja.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...