Aktuelnosti

Uskoro formalna odluka o otvaranju Poglavlja 23

32619eu1.jpg

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU Tanja Miščević izrazila je danas očekivanje da će formalna odluka o otvaranju Poglavlja 23 biti doneta u sredu, 1. juna, što će omogućiti njegovo otvaranje do kraja juna.

Miščević je u izjavi za Televiziju B92 precizirala da će rešenje za pomenuto poglavlje biti predstavljeno Srbiji nakon što ga usvoji Komitet stalnih predstavnika, koji održava sastanke svake srede.

To će, kako je objasnila, omogućiti da naša zemlja bude pozvana da predstavi pregovaračke pozicije i otpočne drugi deo procesa, tokom kojeg će evropskim institucijama dostavljati dodatne odgovore na određena pitanja.

Ona je izrazila nadu da do kraja predsedavanja Holandije Evropskoj uniji, odnosno do kraja juna, neće biti ni političke, ni tehničke prepreke za otvaranje poglavlja.


Komesar EU za susedsku politiku i proširenje Johanes Han izjavio je danas na konferenciji za novinare u Briselu da je postignuto rešenje za otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Evropske unije i da će ono biti sprovedeno sledeće nedelje.

On je izrazio očekivanje da će se to desiti na sastanku ambasadora EU sledeće srede.

Sa Hrvatskom je dogovoren tekst odluke da je Srbija ispunila uslove za otvaranje tog poglavlja i tekst zajedničke pregovaračke pozicije EU, rekao je Han.

On je opovrgao tvrdnje predstavnika hrvatske vlade da je reč o dezinformaciji i ponovio da je sve usaglašeno, pre svega, između članica EU.

 


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...