Aktuelnosti

Otvoren konkurs za novi ciklus naučnih projekata

banner02.jpg
Konkurs traje 30 dana

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić otvorio je juče konkurs za naredni ciklus finansiranja naučnoistraživačkih projekata, na koji prvi put mogu da se prijave i istraživači iz društvenih i humanističkih naučnih disciplina.
Verbić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, istakao da danas počinje prijavljivanje za konkurs, koji je raspisalo to ministarstvo, uz napomenu da je reč o projektima osnovnih i usmerenih istraživanja, kao i programu tehnološkog razvoja.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vera Dondur objasnila je da konkurs obuhvata celokupnu naučnu zajednicu Srbije, i to od univerziteta, instituta i inovacionih organizacija do inovaciono-naučnih centara.

Konkurs traje 30 dana i na njega po prvi put mogu da se prijavljuju, pored istraživača iz oblasti tehničko-tehnoloških i prirodnih nauka –- matematike i medicine, i istraživači iz društvenih i humanističkih nauka, naglasila je Dondur.

Ona je istakla da će kompletan postupak od pripreme projekata do njihove realizacije biti u potpunosti transparentan, i dodala da će projekte ocenjivati dva recenzenta, po jedan strani i domaći, nakon čega će biti objavljena rang-lista.

Prema njenim rečima, finansiranje projekata će početi nakon isticanja rang-liste, a njime će biti obuhvaćeno pokrivanje režijskih troškova i rad istraživača.

Dondur je, takođe, navela da je u Srbiji registrovano više od 15.000 istraživača, kao i da je u proteklom periodu Ministarstvo finansiralo projekte na kojima je radilo 11.600 istraživača.

KONKURS


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...