Aktuelnosti

Dr Bojan Pajtić: Pokrajinska vlada je jedina administracija u zemlji koja finansijski podržava međunarodne naučne projekte

vlada-ap-vojvodine.jpg

„Pokrajina je u proteklih desetak godina finansirala 1400 međunarodnih projekata, koji su razvojni, odnose se na inovacije i na privlačenje novih tehnologija. Investirali smo preko 300 miliona dinara, ali ono što je važnije: 10 puta više su uložile evropske institucije – partneri u projektima, nego što smo mi uložili. Zahvaljujući tome, više od tri milijarde dinara stiglo je u znanju, inovacijama i novim tehnologijama u našu zemlju“, izjavio je dr Bojan Pajtić, sumirajući značaj decenijske aktivnosti Pokrajinske vlada, koja je od 2005, svake godine, redovno iz pokrajinskog budžeta izdvajala sredstva za dotiranje učešća naših istraživača i naučnika u međunarodnim projektima.

 Tim povodom, u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu dodeljena SU sredstva za sufinansiranje novih aktivnosti međunarodne saradnje u 2015. godini. Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj je u ovoj godini obezbedio više od 37 miliona dinara za učešće u finansiranju 178 aktivnosti međunarodne saradnje. U odobrene projekte je uključeno više od 45, uglavnom evropskih zemalja, a pojedini projekti se rade u saradnji sa više od deset zemalja. Projekti se rade u saradnji čak sa 951 institucijom iz inostranstva.

„Pokrajinska vlada je jedina administracija u zemlji koja ima razrađene mehanizme i finansijski podržava međunarodne naučne projekte. I zbog toga možemo da kažemo da ova saradnja, koja obuhvata 951 međunarodnu instituciju, jeste zamašnija nego što je saradnja nekih država - članica EU, u nauci i tehnologiji danas“, rekao je dr Pajtić i dodao da je Vojvodina bila uspešnija od Bugarske, koja je članica EU, u projektima iz programa FP VII, najvažnijeg evropskog programa za nauku i inovacije u prethodnom periodu.

Pajtić je izrazio žaljenje što nauka, istraživanje, inovacije i znanje ne mogu da izazovu veliku pozornost u javnosti.
„Nažalost, ceo ambijent u društvu ne ide u prilog takvom trendu. To je naša realnost i nešto sa čim moramo da računamo, ali istovremeno, kao naučnici i univerzitetski radnici moramo biti svesni toga da uporan rad možda na duge staze donosi rezultat. Ali, taj rezultat nas ispunjava satisfakcijom, i istovremeno mladim ljudima omogućava da se bave naukom, da putuju i istražuju i da donose dobrobit celom društvu“, rekao je dr Bojan Pajtić, obraćajući se okupljenim istraživačima i naučnicima.
Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov je ponovio da iznos sredstava iz evropskih fondova za projekte u kojima učestvuju i naši istraživači, desetostruko premašuje iznos sredstava koja za učešće u međunarodnim projektima izdvaja resorni sekretarijat, ocenivši da je ova aktivnost jedna od prioritetnih .
„Nauka je naš jedini put za izlazak iz društvenih problema u kojima se nalazimo“, rekao je Pavlov i naglasio da se u našoj zemlji „nedopustivo malo“ izdvaja za nauku.
U ime Univerziteta u Novom Sadu govorio je prorektor Saša Orlović i ocenio da su sredstva Pokrajinske vlade u značajnoj meri stimulisala istraživače da još više pokušavaju i prave uspešne projekte. Iako to nominalno nisu uvek velika sredstva, obezbeđuje se učešće u realizaciji međunarodnih projekata, što povećava, naglasio je dr Orlović, vidljivost Novosadskog univerziteta u svetu.

Veoma je značajna i činjenica da je danas podržana i saradnja na projektima iz novog i najvažnijeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacije „Horizont 2020“. Zbog njegove važnosti, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj organizovao je info- dan sa temom: „Iskustva u Horizont 2020 projektima“, na kome su eminentni predavači uključeni u ovaj program, podelili svoje znanje sa zainteresovanim istraživačima Univerziteta u Novom Sadu.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...