Aktuelnosti

Skupština usvojila budžet za 2020. godinu

Narodna-Skupstina-Republike-Srbije-680x418.jpg

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je danas Zakon o budžetu za 2020. godinu, kojim su predviđena povećanja plata i penzija, ali i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koje će podstaći dalji rast BDP-a.

Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara, što daje deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a.

Za sledeću godinu projektovani realni rast privrede je četiri odsto.

U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije.

Takođe, budžet predviđa do sada rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, približno 260 milijardi dinara, što će podstaći i dalji rast BDP.

Povećan je iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine sa ovogodišnjih 23,7 milijarde na 59,4 milijardi dinara za sledeću godinu, a takođe su povećana i sredstva za lečenje retkih bolesti na 2,4 milijarde dinara.

Više će se ulagati i u obrazovanje i inovacije, pa se tako nastavlja modernizacija obrazovnog sistema, a za projekat "Povezane škole" i za digitalne udžbenike planirano je približno četiri milijarde dinara.

Kao podrška razvoju nauke, udvostručena su sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara, dok je za zaštitu porodice i dece izdvojeno 65 milijardi dinara ili tri odsto više u poređenju sa 2019. godinom.

Dodatno je izdvojeno i 650 miliona dinara u budžetu Kabineta ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku za program podrške sprovođenju mera populacione politike na teritoriji Srbije.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...