Aktuelnosti

Poziv za Konkurs za rešavanje izazova baziranih na otvorenim podacima javne uprave

otvoreni-podaci.jpg
Rok za prijavu ideje je 31.1.2019. godine.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je objavila javni poziv u vidu izazova za predlaganje inovativnih ideja za unapređenje rada javne uprave na osnovu otvorenih podataka javnih institucija i organizacija koji su dostupni na nacionalnom Portalu otvorenih podataka.

Pozivaju se svi zainteresovani, a posebno startapi, udruženja, mala i srednja preduzeća, da odgovore na izazove i da se prijave i ponude ideje za realizaciju unapred definisanih problema, kako bi se unapredio rad javnih institucija na osnovu njihovih otvorenih podataka.

Raspisana su tri izazova:

Unapređenje dostupnosti medicinske opreme, na osnovu podataka Agencije za lekove i medicinska sredstva i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“,
Upoznajte opštine u Srbiji, na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku i Agencije za privredne registre,
Informisanje građana o nivoima i promenama elektromagnetskog polja, na osnovu podataka Regulatorna agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).
Biće nagrađene tri ideje, za svaki izazov po jedna, dok podrška za razvoj pojedinačnog rešenja može da iznosi maksimalno 10.000 američkih dolara.

Konkurs se sprovodi u okviru projekta „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“ koji podržava Svetska banka, Fond za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva (GGF) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u okviru projekta „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“ je pokrenula prvi nacionalni Portal otvorenih podataka data.gov.rs koji predstavlja centralno mesto na kojem su objedinjeni otvoreni podaci javnih institucija i stavljeni na raspolaganje građanima, privatnom i nevladinom sektoru. Takođe, od aprila 2018. godine na snazi je zakon o eUpravi koji je uveo obavezu otvaranja podataka i omogućavanja njihove ponovne upotrebe. Rok za prijavu ideje je 31.1.2019. godine.

Više o pravilima za učešće preuzmite ovde.

Prijavni formular možete preuzeti ovde.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...