Aktuelnosti

Podsticaji za inovacije, bez praga za reklamne troškove

Inovacije.jpg
 

Privrednicima će se, zahvaljujući inicijativi Privredne komore Srbije, od nove godine, umesto samo deset odsto priznavati sva ulaganja u marketinške aktivnosti, odnosno kompletna izdvajanja za reklame knjižiće se kao trošak u poreskim bilansima.

Zastupajući  interese  svojih članica Privredna komora Srbije je predložila ukidanje  dosadašnjeg praga za marketinške troškove, a Ministarstvo  finansija prihvatilo predlog i ovu novinu, uz ranije najavljenu promenu načina obračuna poreske  amortizacije, ugradilo u Nacrt  zakona o porezu na  dobit pravnih lica.
Predloženim zakonskim izmenama uvažena su  i zalaganja Privredne komore Srbije za uvođenje podsticaja  privredi za  inovacije, istraživanje i razvoj.
Kako je predloženo, ulaganja u istraživanje i razvoj priznavaće se kao  rashod u  to u dvostruko većem iznosu  od stvarnog troška, a  30 odsto investicije  u nova privredna društva koja će se baviti inovacionom delatnošću, knjižiće se kao poreski  kredit. Takođe, od oporezivanja će biti oslobođeno  čak 80 odsto prihoda ostvarenog  korišćenjem intelektualne svojine.
Ovo je samo deo prihvaćenih inicijativa i predloga za koje se Privredna komora Srbije  zalagala u proteklom periodu u procesu zastupanja  privrede  i koji su, prema  jučerašnjoj oceni  ministra finansija Siniše Malog doprineli da se u nova zakonska rešenja ugradi glas privrednika, a pripremljeni paket poreskih zakona  donese smanjenje opterećenja i poreske podsticaje kompanijama i preduzetnicima.
Uz to najava da su ovo  prvi koraci  ka rastrećenju privrede, smanjenju  troškova  i poboljšanju poreskog ambijenta i da će  2019. godina biti godina reformi Poreske uprave i sistema oporezivanja u Srbiji, Privrednoj komori Srbije je priznanje za doprinos unapređenju poslovnog okruženja, a privrednicima dobar signal da će, u relaksiranim uslovima, moći  lakše da planiraju proširenje svojih aktivnosti i nova ulaganja.   
Podsećanja radi, Privredna komora Srbije je, sa ciljem izgradnje stimulativnog poslovnog ambijenta uputila Ministarstvu finansija inicijative, za smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, smanjenje poreza na dobit pravnih lica sa 15 odsto na 10 odsto, kao i inicijativu za ponovo uvođenje poreskog kredita za ulaganja u nova sredstva u iznosu od 100 odsto ulaganja.
 
Usvajanjem ovih inicijativa stimulisao bi se privredni ambijent i stvorili uslovi za otvaranje novih radnih mesta, povećanje plata zaposlenih, privlačenje domaćih i stranih investicija.

 


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...