Do 70 odsto evropskih direktiva i zakona se odnosi na lokalni nivo, rečeno je na redovnoj 46. Skupštini Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) na temu “Evropska budućnost lokalne samouprave”.

Joksimović je ocenila da se srpska lokalna saouprava za članstvo u EU priprema “solidnim tempom”.

Naravno da postoje izazovi na svim nivoima i to nije specifikum Srbije kao zemlje kandidata, jer pitanje je i da li se sve direktive unutar EU adekvatno sprovode, rekla je ona.

Kad ima nekih manjkavosti, u hodu učite i usvajate, a u delu korišćenja fondova, kao priprema za članstvo, treba nam jača lokalna administracija i jače IPA jedinice u lokalnoj samoupravi, kao i u samim ministarstvima, istakla je Joksimović.

Kao Nacionalni IPA koordinator ministarka je navela da su pretrpistupni fondovi za Srbiju oko 200 miliona evra godišnje i da smo u njihovom korišćenju bolji od svih u regionu.

Ambasador Fabrici je predstavnicima gradova i opština ukazao da će oni sprovoditi čak oko 70 odsto evropskih propisa i da je na njima odgovornost za reforme u korist svojih građana.

„S druge strane, kad se pristupi EU pretpristupna sredstva postanu pristupna”, rekao je Fabrici i naglasio: “da bi njima upravljali, morate imati stabilnu javnu upravu, koja će biti efikasna i transparentna”.

On je podsetio da je EU ove godine stavila zapadni Balkan na svoju agendu proširenja.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić naglasio je da je lokal noseći stub reformi ka EU.

Lokal je orjentir odakle dobijamo informacije o tome šta su im problemi, kako da ih osposobimo, a edukacija znači da se pripremaju za budžete i projekte, jer je cilj da svaki službenik na lokalu isti zakon, ili propis, primenjuje na istovetan način, rekao je Ružić.

Skupštinu SKGO otvorio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je predočio viziju Beograda sa sve više zelenih i pametnih rešenja, za čije ostvarivanje je značajna podrška EU.

Radojičić je napomenuo da Grad želi da bude snažan partner Vladi Srbije na putu pristupa Srbije EU.

Predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je navela da se 21 pregovaračko poglavlje tiče lokala, a da je SKGO napravila 14 analiza šta se od njih očekuje u tom procesu.

Na skupu u Sava centru SKGO je obeležilan 65 godina postojanja i rada na unapređenju uslova za funkcionisanje lokalne samouprave i kvalitetniji život građana, a predstavnici 24 grada i opštine potpisali su memorandume o saradnji sa SKGO za podršku u raznim oblastima.