Aktuelnosti

Opštinama više od milion evra za jačanje populacione politike

mid_5472e4b0559ee.jpg

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da će opštine u četiri regiona u Srbiji dobiti 130 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekte populacione politike.


Ðukić-Dejanović je u izjavi za agenciju Tanjug, povodom obeležavanja Međunarodnog dana porodice, istakla da je javni poziv za pilot-projekte za pospešivanje populacione politike raspisan 12. maja i traje do 25. maja ove godine.

Ona je rekla da pravo da učestvuju imaju sve opštine koje ispune dva uslova – da već u svom budžetu imaju predviđena stredstva za mere podrške porodici ili podsticanje rađanja i da imaju telo zaduženo za pitanja demografije.

Prema njenim rečima, planirano je da projekti budu pokrenuti u po najmanje jednoj opštini u regionu Vojvodine, Beograda, centralne, zapadne i jugoistočne Srbije.

Opština koja dobije bespovratna sredstva, kako je objasnila, koristiće ih u cilju primene pronatalitetnih mera, jačanja porodice, materinstva, usklađivanja rada i roditeljstva, ravnopravnosti roditeljskih funkcija, kako bi bilo što više dece.

Za ovu namenu u budžetu je obezbeđeno 130 miliona dinara za sufinansiranje do 85 odsto ukupnih troškova za predložene mere populacione politike, dok će preostalih 15 odsto finansirati lokalne samouprave, ukazala je ona.

Maksimalni iznos koji može biti dodeljen lokalnoj samoupravi koja podnese prijavu je do 32,5 miliona dinara po projektu, a sredstva se moraju utrošiti u toku budžetske godine, precizirala je Ðukić-Dejanović.

Bespovratna sredstva namenjena su sufinansiranju onih mera koje se odnose na podsticanje rađanja, ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, promocija zdravlja i reproduktivnog zdravlja.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...