Aktuelnosti

Otvaranje poglavlja povećalo interesovanje investitora

constructii_07_642f9f1d9e_373c28dd85_18845100.jpg
Otvaranje prvih poglavlja povećalo je interesovanje potencijalnih investitora u svetu za ulaganjima u Srbiji zbog čega će 2016. godina biti prelomna po Srbiju, ocenjuju direktori predstavništava Privredne komore Srbije.

Jugoslav Mišković, savetnik u Predstavništvu PKS u Frankfurtu istakao je da će 2016. biti prelomna godina, naročito u kontekstu otavranja daljih poglavlja u procesu pristupanja EU.

Ovo je tek početak medijskog odjeka koji je ovaj događaj imao u Nemačkoj. Najzad ćemo nemačkim firmama biti više u fokusu kao jedno tržište koje ima šta da im ponudi i koje, samim tim, pruža i svaku vrstu stabilnosti u poslovanju - od pravne sigurnosti pa nadalje, rekao je on.

Mišković smatra da će, zahvaljujući tome, biti doveden solidan broj nemačkih investitora sa kojima su razgovori proteklih godina u toku, ukazujući da je Komora u tim razgovorima veoma  prisutna i učestvuje u dogovorima. Godina 2016. zahvaljujući otvaranju poglavlja napraviće siguran okvir za investitore, dodao je Mišković. Predstavništvo PKS u Nemačkoj, prema njegovim rečima, ima veliki broj poziva, naročito u poslednjoj polovini ove godine, koji su vrlo konkretni.

Nemački partneri znaju vrlo dobro u koje sektore žele da uđu, a to su pre svega poljoprivreda, mašinski sektor, građevinska industrija. U tim delovima PKS će imati vrlo aktivnu ulogu, a rezultate ćemo moći da osetimo već krajem drugog kvartala iduće godine, kazao je Mišković.

Zdravko Ilić, direktor Predstavništva PKS u Briselu, rekao je u izjavi Tanjugu da će 2016. biti najinteresantnija godina kada je u pitanju otvaranje poglavlja. Sada smo suštinski krenuli u najvažniji deo procesa pristupanja EU. Očekujemo u 2016. otvaranje prvih ekonomskih poglavlja, kao i da pojačamo učešće srpskih firmi u programima EU, objasnio je on. Trenutno, prema njegovim rečima, imamo dva programa na raspolaganju, koja su direktno otvorena za srpska preduzeća.

 Jedan je 'Horizont 2020' koji podržava inovacije i istraživanje i od iduće godine kreće program koji podržava mala i srednja preduzeća, gde pokušavamo da obezbedimo da finansijski posrednici iz Srbije preuzmu sredstva koja nudi taj program kako bi naša preduzeća imala jeftinije kredite, kazao je Ilić. Takođe, kako je dodao, postoje i drugi programi u EU, koji su manji ali nude određene mogućnosti za naše firme.

Zadatak Predstavništva PKS je da prati pregovore o pristupanju, kao i primenu SSP, da zastupa interese domaće privrede u tom kontekstu, da dinamika i sadržaj pregovora odgovara našoj privredi i trenutnim uslovima.

Sveta Vasiljević, direktor Predstavništva PKS u Ruskoj Federaciji, rekao je da po trenutnom interesovanju možemo da očekujemo dalji napredak iduće godine, s obzirom na to da ćemo ovu godinu zatvoriti sa oko 1.000 izvoznika u Rusku federaciju, što je rast od 10 odsto.  Proizvodnja konstantno raste i sve veći broj firmi učestvuje u izvozu, konstatovao je on sa zadovoljstvom, dodajući da veliko interesovanje postoji za poljoprivrednim, mlečnim i mesnim proizvodima, gde se beleži konstantni rast.

Interesovanje je veliko i u sferi dokapitalizacije ili sufinansiranja proizvodnje proizvoda koji se sve više izvoze u Rusku federaciju“, naveo je Vasiljević. On je kazao da opšta situacija u svetu utiče na to da sve više ruskih partnera i ozbiljnih nosioca biznisa okreće glavu na našu stranu i nalazi načine da dodju u Srbiju, upoznaju poslovne partnere u istoj grani industrije, kao i zajednički interes za investiciju koja bi mogla da nastane iduće godine.

To su, prema njegovim rečima, manje investicije za ruske pojmove, od par miliona evra, koje su za nas značajne i pokazuju ozbiljnost ruskih partnera. U Rusiji otvaranju prvih poglavlja Srbije sa EU, kako je ukazao, nije poklonjena prevelika pažnja.

Oni imaju pozitivno mišljenje prema svemu tome, nemaju ništa protiv našeg odnosa sa EU, ali žele da zadržimo staro prijateljstvo koje imamo sa njima, zaključio je Vasiljević. Direktori predstavništava PKS u inostranstvu danas i sutra, u okviru „Dana otvornih vrata predstavništava PKS stoje na raspolaganju privrednicima iz Srbije, koji su orijentisani ili su zainteresovani da rade na tržištima Austrije, Belgije, Italije, Nemačke i Ruske Federacije.

 


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...