Aktuelnosti

Otvorena Pravna klinika za ekološko pravo

ljudska-ekologija.jpg

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Stana Božović izjavila je danas da je napredak Srbije u Poglavlju 27, koje se tiče životne sredine i klimatskih promena, za protekli period ocenjen pozitivno.


Božović je, na otvaranju Pravne klinike za ekološko pravo na Pravnom fakultetu u Beogradu, istakla da je Evropska komisija konstatovala da su u toku pripreme za otvaranje Poglavlja 27, kao i da je Vlada Srbije napravila značajan napredak usvajanjem Nacionalnog plana za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte.

Takođe, u toku izveštajnog perioda nije bilo značajnijih izmena i dopuna zakona koji se odnose na zaštitu životne sredine, navela je ona i dodala da je pohvaljen i napredak u rešavanju problema infrastrukturnih projekata.

Prema njenim rečima, u Poglavlju 27 postoji više od 700 pravnih akata koje treba transponovati i primeniti, što je približno trećina svih propisa koje treba uskladiti, pri čemu se u Evropskoj uniji ti propisi stalno menjaju.

Božović je istakla da je transpozicija navedenih direktiva u domaće zakonodavstvo od izuzetnog značaja za implementaciju svih ostalih direktiva koje uređuju oblast zaštite životne sredine.


Ona je navela da će saradnja republičke inspekcije i sudstva na primeni nacionalnih propisa nakon usklađivanja sa navedenim direktivama predstavljati suštinski i strateški pomak za celokupan sektor.

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević poručila je da zaštitu životne sredine i uvođenje ekoloških standarda i prava treba posmatrati kao potencijal razvoja Srbije i da na ulaganje u zaštitu životne sredine ne treba gledati kao na trošak.

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović rekao je da ova visokoškolska ustanova uvođenjem pravnih klinika sa specijalističkim kursevima pokazuje koliko se taj fakultet, pored očuvanja tradicije, i modernizuje.

Avramović je rekao da je ekološko pravo relativno nova disciplina, pri čemu je zahvalio mladima na tome što ga afirmišu i popularizuju, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...