Aktuelnosti

Novim zakonom do pravednijeg sistema plata

cekic-sudija.jpg

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da će zakon o platama u javnom sektoru omogućiti ujednačenje plata za iste poslove u javnom sektoru i pravedniji sistem njihovog obračuna.

Udovički je na predstavljanju Nacrta ovog dokumenta na Ekonomskom kokusu u Skupštini Srbije objasnila da će njime biti omogućeno da se sve zarade upodobe i da se za isti rad i vrstu posla isplaćuje ista plata.

Ona je ukazala na to da po sadašnjem sistemu postoji veliki broj osnovica za plate, a cilj novog zakona jeste da postupak obračuna bude transparentniji, a plate uporedive, što će dovesti do reda u toj oblasti.

Pomenuti zakon, kako je navela, neće važiti za javna preduzeća, već za javnu upravu, administraciju i javne službe.

Udovički je najavila da se pravi katalog radnih mesta u javnom sektoru i jedinstvene metodologije za ujednačavanje vrednovanja poslova, kako bi se oni svrstali u platne razrede.

Tim zakonom će, između ostalog, biti definisano koliko će se i kako vrednovati prekovremeni rad, kao i naknade i dodaci na platu.

U Srbiji ima 12 osnovica za plate sa rasponom od 1:19, u javnim službama pet osnovica, a u lokalnim samoupravama tri vrste osnovica, gde one mogu da idu samo na niže, a ne na više.

Novim zakonom će biti uvedeno 60 platnih razreda sa rasponom od 1:7,5 između najviše i najniže zarade.

Plate zaposlenih u javnom sektoru će, između ostalog, zavisiti i od složenosti posla koji neko obavlja i težine i uslova rada, istakli su predstavnici tog ministarstva.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...