prodavac2.jpg

Neophodno usvajanje Zakona o mikrofinansiranju

Mikrofinansiranje - alternativni način finansiranja početnog biznisa, mikro i malih firmi, jedna je od mogućnosti da se, kroz podršku samozapošljavanju, smanji nezaposlenost i siromaštvo, istaknuto je na skupu u PKS.

U proteklih pet godina u Srbiji je odobreno 32.100 mikrokredita, zaposleno je 52.758 ljudi, a 54 odsto korisnika tih kredita su žene preduzetnice. Prosečno je odobreno 1.409 evra po zajmu sa rokom otplate 22 meseca. Najviše novca izdvojeno je za poljoprivredu 25 odsto, proizvodnju 20 odsto, a ostatak sredstava za različite vrste usluga.
Primeri dobre praske mikrofinansiranja u Evropskoj uniji pokazuju da je u Srbiji neophodno što pre doneti Zakon o mikrofinansiranju, rekao je dr Aleksandar Gračanac, koordinatr Foruma malih i srednjih preduzeća PKS. USAID, EBRD i Svetska banka podržavaju usvajanje Zakona o mikrofinansiranju, kako bi se pojednostavile procedure i smanjili troškovi mikrokreditiranja.        
Milena Gojković, direktorka firme Mikro razvoj - jedne od tri agencije koja u Srbiji pruža usluge i kredite ovog tipa, govorila je o mogućnostima kreditiranja početnika u biznisu, mikro i malih firmi, kao i građana koji nemaju stalno zaposlenje.  Objasnila je da je mikrofinansiranje prvenstveno namenjeno firmama do 10 zaposlenih, da je u EU u poslednje dve godine realizovano 390.000 mikrofinansirajućih kredita, sa prosečnom odobrenim sredstvima od 8.500 evra. Ukupno je odobreno više od 1,5 milijardu evra za 121 270 mikro firmi. 

Pitajte nas