Aktuelnosti

Razvojni prioriteti u okviru Programa ekonomskih reformi

eea6379e55ad816c4fb4f66ed7a070a0.jpg
Beograd, 2. oktobar 2015. godine – Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je da će Program ekonomskih reformi (ERP), čiji je cilj definisanje razvojnih prioriteta naše zemlje od 2016. do 2018. godine, poboljšati način planiranja i realizacije krupnih projekata.
Vujović je na otvaranju okruglog stola posvećenog pomenutom programu istakao da se uspostavljanjem prioriteta stvara jasna slika o tome šta su naše želje i koji je najbolji način da ih svedemo u okvire koji su nam raspoloživi sa stanovišta budžeta za narednu godinu i sredstava koje možemo da privučemo iz inostranstva.
On je dodao da novi format tog dokumenta ne bi trebalo da bude duži od 80 strana, a jasno će definisati manji broj prioriteta, najviše deset, koji će biti realizovani.
Sektorske reforme koje u ovom ciklusu izrade Programa budu identifikovane i potvrđene od strane Vlade Srbije, imaće prioritet u finansiranju iz nacionalnih izvora, sredstava razvojne pomoći, uključujući i sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU i sredstava međunarodnih finansijskih institucija.
Metodologija pripreme ovog programa unapređena je u odnosu na prošlu godinu i zahteva bolju povezanost makrofiskalnog okvira i sektorskih mera kojima se sprovode prioritetne strukturne reforme u Srbiji.
Pored toga, Program će u celosti uvažavati ključne elemente Fiskalne strategije za period od 2016. do 2018. godine, kako u pogledu projektovane dinamike privrednog rasta, tako i u domenu raspoloživih finansijskih i drugih resursa.
Imajući u vidu to da je Program jedan od zahteva EU u procesu pridruživanja zemalja kandidata za članstvo, u njegovu pripremu su uključeni predstavnici OECD, kako bi pomogli u analizi oblasti i sektora koji treba da budu obuhvaćeni ovim programom.
U ovom ciklusu je dogovoreno aktivno uključivanje Sekretarijata za javne politike sa namerom da tokom oktobra, u saradnji sa koordinatorima za izradu Programa iz nadležnih ministarstava, sarađuje na pripremi i definisanju sektorskih predloga i mera.
Srbija je u obavezi da, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, dostavi Program najkasnije do početka naredne godine.
Okrugli sto su organizovali Ministarstvo finansija, predstavnici Evropske komisije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), uz prisustvo predstavnika nadležnih ministarstava.

Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...